co pije sie w hiszpanii
Hiszpania

Co się pije w Hiszpanii?

Jedni zastanawiają się, co zjeść w Hiszpanii, a inni analizują, co się pije w Hiszpanii. Dla każdego coś się znajdzie. Chcesz wiedzieć jakie napoje królują w tym kraju? Co Hiszpanie piją na śniadanie – kawę, herbatę, a może sok? A jak sytuacja wygląda wieczorem? Zostań z nami, a wszystko stanie się jasne!

Wino – zdecydowanie tak

Bez wątpienia pierwszym napojem, jaki cieszy się ogromną popularnością w Hiszpanii, jest WINO. Hiszpanie przepadają za wypiciem lampki wina do kolacji lub uroczystości rodzinnych. A także często wybierają ten napój podczas spotkań ze znajomymi na mieście. Najbardziej znane jest wino z regionu La Rioja. Wina z tego obszaru pochodzą z trzech prowincji, a są nimi:

  • La Rioja,
  • Alava,
  • Navara.

Tutaj za sprawą odpowiedniej gleby i klimatu udaje się wydobyć wyjątkowy smak tego trunku. Produkuje się tu aż 250 litrów rocznie – 85 % są to wina czerwone, a pozostałe 15% to białe. Najczęściej używa się szczepu winogron tempranillo, gdyż obfituje w wyjątkowe nuty owocowe i przyprawowe. Wina z tego regionu oznacza się kategoriami tj. Crianza, Reserva, a także Gran Reserva – wszystko zależy od ich czasu leżakowanie. Jeśli będziecie w tym regionie, to szczególnie warto odwiedzić Bodega Márques de Riscal, gdyż tutaj poza spróbowaniem wina i poznaniem etapów tworzenia tego napoju, możemy podziwiać piękną architekturę. Mowa o hotelu zaprojektowanym przez  Franka Gehry (twórca muzeum Gugenhaima).

Tinto de verano

Skoro już weszliśmy na temat win, to trzeba wspomnieć o letnim ukojeniu, które w słoneczne dni przynosi tinto de verano. To jeden z najpopularniejszych napoi, także wśród turystów. Dostaniemy je prawie w każdym barze. A czym on jest? Otóż to mieszanka czerwonego wina z napojem gazowanym o smaku cytrynowym (w Hiszpanii często dodaje się Gaseosa, ale fanta sprawdzi się równie dobrze). Później dodajemy kostki lodu, cytrynę i mieszamy wszystko. Drink ten pojawił się początkowo w Kordobie, lecz z czasem stał się tak bardzo popularny, że zaczęto robić butelkowe wersje do sklepów.

Gdy napój ten przygotowuje się w domu, to najczęściej korzysta się z tańszych win (także tych w kartonikach). Co jeszcze pije się w Hiszpanii?

Sangria

Początkowo była bardziej popularna niż Tino de Verano – teraz powoli jest to na równi. Nie mniej wśród turystów to najpopularniejszy napój, natomiast jeśli chodzi o mieszkańców to trochę mniej. Czym jest sangria? To napój na bazie wina, jednak przepisów jest na niego tak wiele, jak barów i gospodyń. Przede wszystkim główny składnik to wino czerwone. Później dodaje się cukier, sok z cytryny lub też pomarańcze i owoce sezonowe. Ten napój również można kupić gotowy w sklepie.

Calimocho

Jak już jesteśmy w temacie napojów z dodatkiem wina to trzeba wspomnieć również o Calimocho. Mówi się, że to taka inna wariacja tinto de verano. Napój pochodzi z kraju Basków, a nazwa powstała od przydomków artysty baskijskiej grupy Atzarrak – pamiętajmy jednak, że odpowiadają tylko za nazwę, gdyż napój wcześniej istniał jako rioja libre. Tutaj mieszamy wino czerwone z colą i lodem.

Jak wspomniałam, wariacji na temat mieszania wina z napojami gazowanymi, jest wiele. To popularny zabieg często wśród osób młodych. W ten sposób uzyskujemy nie tak wysoko procentowe napoje – inna opcją jest białe wino ze spirtem albo też z fantą cytrynową.

Cava

Niektórym zdarza się je mylić z szampanem, lecz to nie to samo. Napój ten szczególnie popularny w Katalonii. Jest to nic innego jak musujące wino i różni się od zwykłego szampana szczepem winogron, a także tym gdzie występują oraz na jakim podłożu rosną – co wpływa na smak.

Hiszpański cydr

Tak, w Hiszpanii również króluje cydr (pamiętacie pojawił się nawet w Domu z Papieru :D). Nie mniej jest to napój, który pozostaje szczególnie charakterystyczny dla Kraju Basków i Asturii. To nic innego jak sfermentowany sok z jabłek. Hiszpański cydr ma zdecydowany i wyrazisty smak. Na północy Hiszpanii pełni też ważną rolę kulturową – istotny element spotkań towarzyskich, a także jego motywy w sztuce. Cydr powinno się nalewać z butelki z dużej wysokości, aby alkohol po drodze się napowietrzył. W wielu miejscach nalewa się go prosto z beczek.

Piwo? Zdarza się i tak!

Również w Hiszpanii ludzie często umawiają się na piwo. Najczęściej jest to napój dodatkowy, kiedy umawiają się na tapas. Nie mniej trzeba pamiętać, że tutaj nie znajdziemy tak dużej różnorodności smakowej piw. Jednak w zależności od regionu inne marki cieszą się popularnością. Na przykład Andaluzji będzie to Cruzcampo. Północ to fani San Miguel, Galicja –  Estrella Galicia, centralna Hiszpania – Mahou, a w Katalonii przeważa Estrella Damm. Nie mniej najczęściej ten napój jest słabszy od piw sprzedawanych w Polsce.  Dla mnie osobiście smakuje jak rozwodnione piwo – stąd uważam, że lepiej stawiać na wino.

Queimada

Przeniesiemy się teraz do świata bardziej nietypowych alkoholi. Queimada – to trunek popularny w Galicji, popularny jest nie tylko ze względu na wyjątkowe walory smakowy, ale jest również sporą częścią kultury. Jak go wykonać? Otóż do wysokoprocentowego alkoholu (aguardiente) dodajemy cukier, otartą skórkę pomarańczy lub cytryny, kawę albo czerwone wino. Mieszankę się podpala i delikatnie miesza. Na sam koniec wypowiada się specjalne zaklęcie, które ma oddalić diabły i złe duchy!

Ron Miel

Na sam koniec alkoholowych napoi został nam rum. Pochodzi on w wysp kanaryjskich. Powstaje najczęściej z trzciny cukrowej i miesza się go z lokalnym miodem pitnym. Często serwuje się go w formie chupitos z bitą śmietana na górze.

Horchata

Niezwykle popularny, ale szczególnie w regionie Walencji. To napój na bazie wody, cukry i cibory jadalnej. Najczęściej pije się go w połączeniu z ciastkiem fatón.

Leche merengada

To również napój cieszący się sporo popularnością – bazuje na przygotowanym mleku, cukrze, jajkach, cytryny i cynamonu. Podaje się go na zimno!

Sok pomarańczowy? Zawsze będzie ok!

Z racji sporej dostępności pomarańczy jest to sok, który króluje w domach i barach. Idealny na śniadanie, a tak w południe. W sklepach znajdziemy specjalne gatunki pomarańczy typowo na sok!

Kawa rodzaje

Czy jeszcze inne napoje bezalkoholowe pije się w Hiszpanii? Tak,  a będzie to kawa i to w sporych ilościach. Nie mniej trzeba znać rodzaje, aby wiedzieć, co wybrać i nie być zaskoczonym, gdy dostaniemy małą porcję.

  1. Café solo -to nic innego jak espresso,
  2. Café cortado – mocne espresso z niewielką ilością mlecznej pianki,
  3. Café con leche – mieszanka kawy i mleka (najpopularniejszy typ),
  4. Café con hielo – taka trochę mrożona kawa, w filiżance mamy kawę, a w osobnej szklance lodu, aby samemu zdecydować ile cukru dodać,
  5. Café bombon – skondensowane mleko z dodatkiem espresso,
  6. Cafe belmonte – podobne jak bombon ale tutaj jeszcze dodajemy kilka kropel brandy,
  7. Cafe con miel – espresso z dodatkiem spienionego mleka i miodu,
  8. Descafeinado – kawa bez kofeiny.

Zatem jak widzisz, w godzinach wieczornych i popołudniowych królują napoje z dodatkiem wina lub inne alkohole. Natomiast rano najczęściej będzie do kawa i/lub sok. Pamiętajmy też, że Hiszpanie bardzo rzadko piją herbaty, a więc niech Was to nie zdziwi.

To teraz już wiecie, co zamawiać do picia będą w Hiszpanii! A jeśli chcesz wiedzieć więcej na temat hiszpańskiej kuchni, to zapraszam tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.