Desery i słodkości w Hiszpanii – co się jada?
Chyba nie ma kraju, który nie oferowałby jakichś słodkości. Wszak prawie każdy uwielbia słodycze. Nie inaczej jest w Hiszpanii. Znajdziemy tu kilka specyficznych i unikalnych słodkości. Nie mniej, nie dla każdego będą one idealne. Trzeba jednak przyznać, że w kraju tym jest mniej ciast i ciasteczek niż w Polsce. Zatem jakie desery i słodkości w Hiszpanii próbować? Sprawdźmy!
Popularne desery i słodkości w Hiszpanii
Churros con chocolate
Oczywiście na pierwszym miejscu i na samym początku trzeba wspomnieć o churros. Chyba nie ma osoby, której Hiszpania nie kojarzyłaby się właśnie z tym przysmakiem. I to właśnie on cieszy się praktycznie największą popularnością. Wszak jada się je często na śniadanie, a turyści chętnie próbują ich o każdej porze dnia. Churros to takie specjalne ciasto uformowane na dwa możliwe kształty i smażone w głębokim oleju. Jada się je najczęściej w połączniu z czekoladą. Dla Hiszpanów jak wspomniałam jest to bardziej opcja śniadania niż deseru.
Więcej na temat churros możesz przeczytać tutaj.
Magdalenas
Kolejna tzw. słodycz, która bardziej traktowana jest jako opcja na śniadanie, a nie na deser. Ale za to pozostaje bardzo popularna. Muffin można dostać w każdym sklepie i to w opcji hurtowej, a także w kawiarniach. Ponadto bardzo często podczas wycieczek, gdy mamy opcje przekąski to właśnie dostajemy Magdalenas.
Flan
Flan, czyli hiszpański tzw. budyń. Jednych przekonuje, a innych nie. Z całą pewnością jest to już pełnoprawny deser i poza tym, że często pojawia się w hiszpańskich domach, to również możemy go zamówić w wielu restauracjach. Budyń ten to połączenie jajek, cukru, a także tłustego mleka. Można go dowolnie łączyć z wieloma dodatkami tj. orzechy, konfitury, owoce, cynamon, co tylko chcesz.
A jeśli chcesz poznać historię tego deseru, to zapraszam do wpisu na tematu Flanu.
Crema catalana
Kolejny popularny i unikalny deser. Wielu osobom kojarzy się z crema brulee. Z deserem tym też jest powiązane święto – mowa o Dniu Świętego Józefa. Jest to 19 marca – i właśnie wtedy ktoś związany z konkretnym domostwem musi przygotować ten deser – np. babcia lub niezamężna ciotka. Deser ten pachnie cynamonem i pomarańczą. Wielu osobom przypomina również po prostu budyń.
Migdałowe bezy
Nazywane w Hiszpanii po prostu – Merengues (inaczej bezowe ciasteczka), sprawdzają się idealnie do kawy. Ten malutki deserek popularny jest w całej Hiszpanii – ale nie zawsze pod tą samą nazwą.
Polvorones
Szczególnie popularne podczas świąt Bożego Narodzenia. To po prostu migdałowo – cynamonowe kruche ciasteczka.
Tarta de tres chocolates
To właściwie ciasto składające się z trzech warstw masy czekoladowej. Nie wymaga pieczenia, jedynie trzeba poczekać aż wszelkie warstwy się ściągnąć. Cieszy się sporą popularnością w Hiszpanii, a do tego jest bardzo proste do wykonania. Koniecznie musicie spróbować tych wyjątkowych musów czekoladowych.
Bunuelos
Najczęściej przybierają formę małych pączuszków i można je spróbować przede wszystkim podczas różnych świąt/uroczystości, kiedy to w mieście pojawiają się budki z różnorodnym jedzeniem. Nie mniej w ten sposób określa się po prostu smażone ciasta, przez to przybierają bardzo różne formy.
Migdały w cukrze
Niestety to jedne z bardziej uzależniających słodyczy w Hiszpanii. Najczęściej Hiszpanie zajadają się nimi podczas świąt czy też lokalnych imprez. Ale nie tylko migdały się je. Pojawia się wiele innych orzechów, a gwarantuje Wam, że zapach Was przyciągnie z daleka. Niezwykle smaczne można zakupić w sklepie Sabor Espana – sprawdź zakładkę garrapinados.
Aflojar
Słodkość popularna w szczególnie w Andaluzji. Twórcami tego przysmaku są władający dawniej na tym terenie Maurowie. A jest to nic innego, jak takie kruche ciastko z dodatkami daktyli, orzechów oraz rodzynek.
Pestinos
Kolejne kruche ciasteczka, tym razem nasycone aromatem białego wina. Idealna przekąska do popołudniowej kawy. Również i one pochodzą z Andaluzji. Kojarzą się przede wszystkim z okresem Wielkanocnym, kiedy to są najbardziej popularne.
Casedillles
To słodycze typowe w Asturii. Jest to właściwie taka tubka ciastka mająca długość około 15 cm, a w środku jest wypełniona anyżem, cukrem oraz orzechami. Kiedyś jadało się je głównie w okresie Bożego Narodzenia.
Piononos de Santa Fe
Niewielki deserek, który pochodzi z miasteczka Santa Fe. Smakołyku możemy spróbować w Granadzie, to właściwie kawałek ciasta, który został pokryty cremem brulee, namoczony i obsypany w cynamonie.
Podsumowanie
Jak widzisz, trochę tych deserów w Hiszpanii jest, a tutaj pojawia się tylko ich część. Nie wspominając już, o ciastach świątecznych. Chociażby roscon de reyes lub też turonie, który króluje w grudniu. W kawiarniach pojawią się też już coraz to bardziej popularne w całej Europie ciasta tj. ciasto marchewkowe, różnego rodzaju tarty, przysmaki z Turcji czy też sernik. W pewnością każdy miłośnik słodkości znajdzie coś dla siebie!