flan
Blog

Flan – czyli hiszpański deser. Poznaj jego historie!

Zapewne większość osób, które odwiedziło Hiszpanie i postawiło na hiszpańską kuchnie, próbowało Flanu. Ale jaka jest jego historia? Skąd się wziął? I dlaczego króluje na hiszpańskich stołach? No i jak zrobić go w domu? Tego wszystkiego zaraz się dowiesz!

Flan – najpopularniejszy z hiszpańskich deserów

Flan to deser, który znajduje się praktycznie w każdym menu w restauracji, często można zamówić go w kawiarni, w sklepach są gotowce, które przyśpieszają zrobienie go – wszystko to wskazuje na ogromną popularność. I co ciekawe deser ten wcale nie powstał na obszarze Półwyspu Iberyjskiego. Jest twórcami byli starożytni Rzymianie. Wykorzystywali oni jajko kurze do przygotowania tego oryginalnego deseru.

Flan – nietuzinkowa historia

I tak też przepis na flan wędrował jeszcze w średniowieczu przez południową, a także centralną Europę. Ewolucje przeszła również nazwa. Z łacińskiej „flado” powstał „flaon” (po francusku), a następnie „fladen” (po niemiecku). Finalnie flan zadomowił się w Hiszpanii. I właśnie tutaj zaczęto wzbogacać recepturę o nowe składniki. Za sprawą Maurów do przepisu trafiły migdałowe i cytrusowe dodatki.

Ze względów na powszechne składniki flan pozostawał dostępny właściwie dla większości społeczeństwa. Z czasem w innych krajach jego popularność malała, natomiast w Hiszpanii nie. Przetrwał jedynie w tym kraju oraz w krajach Ameryki Łacińskiej. Jak zatem zrobić go w domu?

Flan caser – przepis

Składniki

1 opakowanie mleka skondensowanego

Łyżeczka esencji waniliowej

4 jajka

2 szklanki ciepłej wody

 

Do karmelu

150 gramów cukru

6 łyżek wody

1 łyżeczka soku z cytryny

 

Jak przygotować?

Dodaj do miski jajka i je ubij. Następnie dodaj 2 szklanki ciepłej wody (takie wielkości filiżank9), mleko skondensowane i łyżeczkę esencji i wszystko razem wymieszaj.

Całość wlewamy do foremek i pieczemy w piekarniku (temperatura umiarkowana 170stopni) – czas to około 40-45 min.

WSKAZÓWKA: Nie zamrażaj flanu, ponieważ traci konsystencję. Zastąp karmel rosą roślinną, dzięki czemu zmniejszysz zawartość cukru w ​​preparacie.

Do karmelu

Wymieszaj cukier, wodę i sok z cytryny. Potem gotuj to na małym ogniu (można w kąpieli wodnej). Gotuj aż nabierze odpowiedniej konsystencji. Musisz go szybko wykorzystać, ponieważ po czasie zacznie twardnieć.

Aktualnie flan najczęściej je się z dodatkiem owoców. Natomiast w średniowieczu często dodawano pieprz, ser, rybę lub szpinak.

Dodaj komentarz