
Flan – czyli hiszpański deser. Poznaj jego historie!
Zapewne większość osób, które odwiedziło Hiszpanie i postawiło na hiszpańską kuchnie, próbowało Flanu. Ale jaka jest jego historia? Skąd się wziął? I dlaczego króluje na hiszpańskich stołach? No i jak zrobić go w domu? Tego wszystkiego zaraz się dowiesz!
Flan – najpopularniejszy z hiszpańskich deserów
Flan to deser, który znajduje się praktycznie w każdym menu w restauracji, często można zamówić go w kawiarni, w sklepach są gotowce, które przyśpieszają zrobienie go – wszystko to wskazuje na ogromną popularność. I co ciekawe deser ten wcale nie powstał na obszarze Półwyspu Iberyjskiego. Jest twórcami byli starożytni Rzymianie. Wykorzystywali oni jajko kurze do przygotowania tego oryginalnego deseru.
Flan – nietuzinkowa historia
I tak też przepis na flan wędrował jeszcze w średniowieczu przez południową, a także centralną Europę. Ewolucje przeszła również nazwa. Z łacińskiej „flado” powstał „flaon” (po francusku), a następnie „fladen” (po niemiecku). Finalnie flan zadomowił się w Hiszpanii. I właśnie tutaj zaczęto wzbogacać recepturę o nowe składniki. Za sprawą Maurów do przepisu trafiły migdałowe i cytrusowe dodatki.
Ze względów na powszechne składniki flan pozostawał dostępny właściwie dla większości społeczeństwa. Z czasem w innych krajach jego popularność malała, natomiast w Hiszpanii nie. Przetrwał jedynie w tym kraju oraz w krajach Ameryki Łacińskiej. Jak zatem zrobić go w domu?
Flan caser – przepis
Składniki
1 opakowanie mleka skondensowanego
Łyżeczka esencji waniliowej
4 jajka
2 szklanki ciepłej wody
Do karmelu
150 gramów cukru
6 łyżek wody
1 łyżeczka soku z cytryny
Jak przygotować?
Dodaj do miski jajka i je ubij. Następnie dodaj 2 szklanki ciepłej wody (takie wielkości filiżank9), mleko skondensowane i łyżeczkę esencji i wszystko razem wymieszaj.
Całość wlewamy do foremek i pieczemy w piekarniku (temperatura umiarkowana 170stopni) – czas to około 40-45 min.
WSKAZÓWKA: Nie zamrażaj flanu, ponieważ traci konsystencję. Zastąp karmel rosą roślinną, dzięki czemu zmniejszysz zawartość cukru w preparacie.
Do karmelu
Wymieszaj cukier, wodę i sok z cytryny. Potem gotuj to na małym ogniu (można w kąpieli wodnej). Gotuj aż nabierze odpowiedniej konsystencji. Musisz go szybko wykorzystać, ponieważ po czasie zacznie twardnieć.
Aktualnie flan najczęściej je się z dodatkiem owoców. Natomiast w średniowieczu często dodawano pieprz, ser, rybę lub szpinak.

Santander – dlaczego warto?
Zobacz również

Punkty widokowe w Maladze – na jakie warto postawić?
2 grudnia 2023
Batalla del vino – czyli Hiszpania i jej nietypowe święta!
4 czerwca 2023