
Hiszpańska sangria – jak ją przygotować?
Hiszpańska sangria to chyba jeden z najpopularniejszych napoi. Cieszy się popularnością w kraju oraz poza jego granicami. Jak zatem zrobić te wyjątkowy napój alkoholowy? Przekonajmy się!
Hiszpańska sangria – słowem wstępu
Hiszpańska sangria to po prostu wytrawne wino czerwone z dodatkiem owoców. Najpewniej pochodzi ze wschodniego wybrzeża, a popularność zyskała w XIX wieku na Półwyspie Iberyjskim. Sangrie pije się również w Peru, Urugwaju czy innych krajach Ameryki Południowej. Napój zawdzięcza swoją nazwę kolorowi.
Sangrię można ją przygotować na wiele sposób. Każdy z Was może eksperymentować i dojść do takiego smaku, jaki będzie dla Was idealny. Najczęściej wykorzystuje się właśnie pomarańcze, jabłka, winogrona, truskawki, a czasami pojawia się też banana. Jak przygotować tradycyjną wersję?
Klasyczna sangria
Składniki: pomarańcza, limonka, cytryna, butelka wina czerwonego, najlepiej dwie szklanki świeżego soku z pomarańczy, półtora łyżeczki cukru, lód w kostkach, można też dodać filiżankę rumu.
Owoce myjemy i kroimy w kostkę lub plastry. Robimy syrop cukrowy – 2 łyżeczki cukru mieszamy w dwóch łyżeczkach wody – do rozpuszczenia. Wlewamy do owoców, potem można dodać rum. Na koniec dodajesz zimne wino oraz sok. Mieszasz wszystko. Warto to zostawić w lodówce tak na godzinę, aby napój przeszedł bardziej smakiem owoców.
Oczywiście to nie jedyny sposób na przygotowanie typowej wersji sangrii.
Pozostałe możliwości przygotowania sangrii
Podstawowym składnikiem sangrii jest oczywiście wino. A za dodatek służą owoce. Zatem napój ten można zrobić na wiele sposób. Dlatego też sangrie możesz robić z dodatkiem brzoskwini, jabłek, nektarynek, arbuza czy też ananasa. Jedyne co Cię ogranicza to wyobraźnia. Stwórz swoje ulubione połączenie i podziel się wrażeniami!
Zobacz również

Wrocław – czym może zaskoczyć?
29 listopada 2021
Jedzenie w Hiszpanii – czyli krótki przewodnik po nazwach potraw
27 lutego 2022