sangria
Hiszpania

Hiszpańska sangria – jak ją przygotować?

Hiszpańska sangria to chyba jeden z najpopularniejszych napoi. Cieszy się popularnością w kraju oraz poza jego granicami. Jak zatem zrobić te wyjątkowy napój alkoholowy? Przekonajmy się!

Hiszpańska sangria – słowem wstępu

Hiszpańska sangria to po prostu wytrawne wino czerwone z dodatkiem owoców. Najpewniej pochodzi ze wschodniego wybrzeża, a popularność zyskała w XIX wieku na Półwyspie Iberyjskim. Sangrie pije się również w Peru, Urugwaju czy innych krajach Ameryki Południowej. Napój zawdzięcza swoją nazwę kolorowi.

Sangrię można ją przygotować na wiele sposób. Każdy z Was może eksperymentować i dojść do takiego smaku, jaki będzie dla Was idealny. Najczęściej wykorzystuje się właśnie pomarańcze, jabłka, winogrona, truskawki, a czasami pojawia się też banana. Jak przygotować tradycyjną wersję?

Klasyczna sangria

Składniki: pomarańcza, limonka, cytryna, butelka wina czerwonego, najlepiej dwie szklanki świeżego soku z pomarańczy, półtora łyżeczki cukru, lód w kostkach, można też dodać filiżankę rumu.

Owoce myjemy i kroimy w kostkę lub plastry. Robimy syrop cukrowy – 2 łyżeczki cukru mieszamy w dwóch łyżeczkach wody – do rozpuszczenia. Wlewamy do owoców, potem można dodać rum. Na koniec dodajesz zimne wino oraz sok. Mieszasz wszystko. Warto to zostawić w lodówce tak na godzinę, aby napój przeszedł bardziej smakiem owoców.

Oczywiście to nie jedyny sposób na przygotowanie typowej wersji sangrii.

Pozostałe możliwości przygotowania sangrii

Podstawowym składnikiem sangrii jest oczywiście wino. A za dodatek służą owoce. Zatem napój ten można zrobić na wiele sposób. Dlatego też sangrie możesz robić z dodatkiem brzoskwini, jabłek, nektarynek, arbuza czy też ananasa. Jedyne co Cię ogranicza to wyobraźnia. Stwórz swoje ulubione połączenie i podziel się wrażeniami!

Dodaj komentarz