hiszpańskie śniadanie
Blog

Hiszpańskie śniadanie

Hiszpanie bardzo często śniadanie jedzą na mieście, gdyż w ten sposób mogą się z kimś spotkać czy też rozpocząć sprawy biznesowe. Nie mniej śniadania w domu lub na mieście są podobne. Tutaj wiele zależy też od regionu. Co więc jada się na śniadania?

Hiszpańskie śniadanie na słodko

Jedną z możliwości jest słodkie śniadanie i to ono jest niezwykle popularne. Co się jada w takiej sytuacji? No oczywiście churros con chocolate. I to właśnie je można zamówić w wielu kawiarniach lub kupić same świeże churrosy rano i przynieść do domu. (właśnie dlatego, gdy zamawiamy churros w późniejszych godzinach, to kelnerzy czasami dziwnie na to spoglądają, gdyż nie jest to tak popularne) No i mamy pierwszą opcję. Drugą możliwością są słodkie ciastka lub magdalenas. Czym one są?

Hiszpańskie magdalenki

Te tradycyjne magdalenki to takie francuskie ciasta o niekiedy muszelkowym kształcie. W Polsce również są znane, ale dlaczego to właśnie w Hiszpanii biją rekordy popularności. Wszystko za sprawą legendy. Mówi się, że jakaś kobieta o imieniu Magdalena częstowała tymi ciastkami osoby, które pielgrzymowały do Santiago de Compostela. Właśnie wtedy można zrozumieć ich muszelkowany kształt. Z czasem jednak stawały się coraz bardziej popularne i przestały przypominać muszelki, ale przypominały kształtem zwykłe muffiny.

Jak przygotować magdalenki?

Składniki (wyjdzie około 12 porcji)

– 210 g mąki pszennej

– 100 g cukru

– odrobina proszku do pieczenia

– trochę cukru waniliowego

– 5 jajek

– 120 g roztopionego masła

– odrobina skórki z cytryny i pomarańczy

 

Przygotowanie

Składniki umieszczamy w misce i wszystko mieszamy (miksujemy). Foremki do babeczek najlepiej wyłożyć papilotkami i nalać do nich ciasto. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Sam zdecyduj, czy wolisz zrobić je w formie zwykłych babeczek, czy muszelek. 😉

Inna opcja słodkiego śniadania, to po prostu słodkie bułeczki albo też zwykłe kruche ciasteczka. Czasami zjada też się owoce lub słodkie płatki.

Hiszpańskie śniadanie na słono

Nie tylko słodkie śniadanie jest popularne. Są też inne możliwości i ta najbardziej znana to pan con tomate. To nic innego, jak ztostowany chleb ze specjalną pastą pomidorową. Ta pasta to po prostu przetarte pomidory, najlepiej z dodatkiem oliwy z oliwek. Trzeba przyznać, że takie śniadanie jest wyjątkowo smaczne i często możemy takiego tosta zamówić rano w barze z dodatkiem napoju.

Ale to nie jedyna opcja wyboru. W przypadku kanapki może pojawić się ich kilka i tak też może być tostowane pieczywo, albo po prostu kanapka z dodatkiem. Najczęściej będzie to żółty ser i szynka.

Co do picia na śniadanie?

Najczęściej obowiązkowym dodatkiem jest sok pomarańczowy. Najlepiej świeżo wyciskany. A także kawa lub mleko, w którym można zamoczyć ciastko. No i nie zapominajmy, że wiele osób chętnie pije rano kakao – z tym, że w Hiszpanii popularne jest cola cao.

Podsumowując

Dla Hiszpanów śniadanie nie jest bardzo istotnym posiłkiem w ciągu dnia, traktują to bardziej jako dodatek przed wyjściem do pracy. Stąd też wiele osób w ogóle ich nie jada, skupia się tylko na kawie lub soku. Zatem, gdy zdecydujesz się na śniadanie na mieście, to wiesz na, co uważać. Trzeba też zaznaczyć, że spora część takich posiłków tj. kanapka z kawą albo coś słodkiego z kawą to koszt ¾ euro.

A Ty co wybierasz – słodkie czy słone? 😉

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.