kuchnia hiszpańśka
Blog,  Hiszpania

Jaka jest kuchnia hiszpańska?

Kuchnia hiszpańska to niezwykle ciekawy i atrakcyjny temat. Pewnie wielu z Was zastanawia się, jaka ona jest? Co ją wyróżnia? Czy jest zdrowa? A może po prostu zastanawiacie się, czym są tapasy? Wszystkiego zaraz się dowiesz! Czytaj dalej!

Kuchnia hiszpańska charakterystyka

Kuchnia hiszpańska z roku na rok zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Opiera się ona na bogactwie smaków regionalnych, a także dodatku do potraw owoców morza oraz warzywa. Co istotne to bazowanie na świeżych produktach. O kuchni hiszpańskiej można też powiedzieć, że jest ona pełna niezwykłych kolorów, wszystko przez sporą różnorodność produktów i dodatków. Nie mniej dokładne ujednolicenie kuchni hiszpańskiej jest niemożliwe. Wszystko, dlatego że kuchnia hiszpańska, to po prostu potrawy i smaki z wielu regionów tego kraju.

Co wpłynęło na kuchnię w Hiszpanii?

Jak wspomniałam, kuchnia hiszpańska ukształtowała się za sprawą wielu wpływów, przez co widzimy szczególne podziały związane z regionami. Wśród tych najważniejszych naleciałości należy wyróżnić kuchnie:

  • Arabska – częste używanie ryżu i szafranu, a także pojawienie się niektórych deserów bakaliowych,
  • Meksykańska – spore dodanie ziemniaki, papryka,
  • Angielska – dzięki nim wyrabia się Gin,
  • Francuska – spora ilość kremów i ciasta (głównie obszar Katalonii)

Co wyróżnia hiszpańską kuchnię?

Przede wszystkim lekkie śniadania, kolorowe posiłki, świeże produkty i tapasy. Do tego dochodzi podział na wyjątkową różnorodność smaków według regionów (każda oferuje coś innego i się do tego przywiązuje). A jak to wygląda w praktyce:

  • Północna Hiszpania – czyli region, który obejmuje Galicję, a także Asturie – tutaj dominują ryby i owoce morza, poza tym mieszkańcy tej części Hiszpanii zajmują się produkcją mleka i krajowych serów. Natomiast w rejonie górskim specjalnością są szynki i kiełbasy. Przyrządza się je z duszoną fasolką. A poza pysznymi warzywami i owocami morza, można spróbować malutkich pinchos.
  • Pireneje – królestwo potrawki z kurczaka (hiszp. chilindron), wszystko to z dodatkiem duszonych warzyw,
  • region Katalonii – z racji bliskości Francji możemy zaobserwować inspiracje daniami jednogarnkowymi,
  • Wschód Hiszpanii (min. Walencja) – charakteryzuje się daniami opartymi na ryżu, w tym sławna Paella,
  • Andaluzja – królestwo ryb i owoców morza, a także tapasów, które serwowane są w każdym barze, ponadto widzimy tutaj wpływ kuchni arabskiej, a co za tym idzie, w sporej ilości potraw pojawia się kminek lub szafran, do tego często robi się słodycze z migdałów;
  • Środkowa Hiszpania – kuchnia zdecydowanie cięższa niż w regionach nadmorskich, widzimy dominację pieczonego mięsa (dziczyzna, kuropatwy lub bażanty) i możemy spróbować słynny gulasz z ciecierzycy (cocido).

Popularne dania w Hiszpanii

Skoro już znamy podstawy kuchni hiszpańskiej, to możemy przejść do tego, co najbardziej interesujące, czyli popularnych potraw. A są to:

  • paella,
  • gazpacho,
  • tortilla,
  • churros,
  • crema catalana,
  • flan,
  • arroz con leche,
  • chuleta de cerdo,
  • fabada.

Czy Hiszpańska kuchnia jest zdrowa?

Niektórym wydaje się, że niekoniecznie, gdyż pojawia się w niej sporo tłuszczu, a także smażonych potraw, jednak za sprawą odpowiednio dobranych dodatków Hiszpanie nie mają problemów z nadwagą. W kraju tym je się sporo warzyw, a do tego stawia się na produkty sezonowe. W tej kuchni znajdziemy też sporą ilość białka i witamin, a wszystko to regularnie i w niewielkich porcjach. Czyli tak jak powinno się zdrowo jeść.

Czym są tapasy i dlaczego są tak popularne?

Popularne tapasy to nic innego jak małe przekąski, które w wielu miejscach dodawane są do napojów. Idealne do zjedzenia na raz, no i dzięki nim można zamówić więcej różnych mini potraw. Mogą być podawane na ciepło lub na zimno. Hiszpanie najczęściej umawiają się na wino i tapasy ze znajomymi, aby razem delektować się pysznym jedzeniem i smacznym napojem. Spora część tapasów jest podawana na kawałku chleba. Na północy Hiszpanii funkcjonuje też określenie pinchos. Jednym słowem tapas to po prostu styl życia, a nie tylko posiłek! Najpopularniejsze tapasy to:

  • oliwki,
  • ensalada rusa,
  • patatas bravas,
  • patatas alioli,
  • jamon serano,
  • smażone owoce morza – będą to sardynki, krewetki, kalmary
  • papryczki padrón – podaje się je smażone lub grillowane podawane smażone lub grillowane, są lekko ostre

Zrobiłeś się głodny? 😉 Bo ja tak!

2 komentarze

Dodaj komentarz