zupy
Blog

Jakie zupy jada się w Hiszpanii?

Kuchnia hiszpańska jest niezwykle szeroka i ciekawa. Poza smacznymi, znanymi na całym świecie tapasami czy też daniami rybnymi lub deserami są… zupy. Jakie zupy je się w Hiszpanii? Czy jada się je na ciepło czy na zimno? Zapraszam na przegląd Hiszpańskich zup!

Hiszpańskie zupy

Wbrew wszelkim przepuszczeniom Hiszpanie stawiają na zupy. Nie jest to danie przez niech pomijanie, ale częściej wolą te chłodne odpowiedniki, gdyż stanowią odpowiednie pożywienie, a przy tym ochłodzenie w upale. No i kto chciałaby jadać np. gorący rosół w 30 stopni? Chyba nikt! Stąd też w Hiszpanii najczęściej można zjeść chłodniki. Chociaż zdarzają się sytuacje, że stawiają na popularne na w całej już Europie zupy krem lub coś na wzór rosołu. Zatem jakie zupy królują?

Gazpacho

Chyba każdy, kto choć trochę słyszał o kuchni hiszpańskiej, usłyszał też o gazpacho. To niezwykle popularna potrawa nie tylko w Hiszpanii, ale też zyskująca sławę poza jej granicami, za sprawą odpowiedniego nagłośnienia. Mówi się, że zupa ta pochodzi z czasów panowania Maurów. Jednak trochę to przeczy założeniom, że w przepisie pojawiają się pomidory i papryka, a te pojawiły się później. Dopiero, gdy Kolumb dotarł na wybrzeża Ameryki. Co zatem wchodzi w skład gazpacho? Pomidory, papryka, cebula, ogórek, czosnek, oliwa z oliwek, słuchy chleb i ocet winny oraz przyprawy. Zupę spożywa się na zimno, bardzo często w szklankach albo pojawia się też jako tapas.

Białe gazpacho

Skoro zwykłe jest czerwone, to czas na jego odmianę. Pikantna i orzeźwiająca zupa sprawdza się w szczególności w upalne dni. Tutaj również potrzeba chleba, oliwy z oliwek, ocet winny, ale dużo więcej czosnku i dodaje się też migdały. Co ciekawe gazpacho często podaje się z kostkami lodu.

Chłodnik z Antequery

Danie to nazywa się porra antequerana – niektórym zaś wydaje się, że to jest po prostu salmorejo, ale dania te się różnią. Przede wszystkim nazwa regionalna – w prowincji Malaga nie znajdziesz salmorejo, a jedynie Chłodnik z Antequery, ale to nie wszystko. Dania mają trochę inny przepis. Do tego porra antequerana jest gęstsze. Co wchodzi w jej skład? Pomidory, czerstwy chleb, ugotowane jajka, oliwa z oliwek, czosnek i dojrzewająca szynka wraz z przyprawami. Niektóre przepisy mówią też o zielonej papryce tuńczyku w zalewie z oliwy.

Salmorejo

I oto wspomniane wcześniej Salmorejo – również podawane na zimno. To hit kuchni andaluzyjskiej. Zrobienie tej zupy jest proste i wygodne (niewiele składników i ich duża dostępność). I tak oto to klasyczne salmorejo pochodzi z Cordoby. Ma dość sporą historię, gdyż najpewniej sposób przygotowania pochodzi jeszcze z czasów prehistorycznych. Ale przepis na zupę w takiej formie najpewniej powstał około XIX – XX wieku. I tutaj znowu pojawia się chleb, pomidory, jajko, ocet winny, czosnek, szynka, oliwa z oliwek.

Jak widzisz wiele tych zup pochodzi z Andaluzji i bardzo często są do siebie podobne. Zawierają podobne produkty, często jedynie różnią się proporcjami danego składnika.

Zupy z dodatkiem ciecierzycy

W Hiszpanii kontynentalnej czy też wyspiarskiej często można natknąć się na zupy z dodatkiem wielu różnych składników, a prym wiedzie ciecierzyca. Najczęściej to tzw. potajes czyli dania jednogarnkowe, gdzie pojawia się dużo produktów, a danie jest dość gęste. Jednym z przykładów jest potaje de garbanzos ze szpinakiem i dorszem.

Marmitako

No i na sam koniec zupa baskijska. Związana jest z rybakami i ich podróżami, gdzie mieli specjalny garnek – marmita i tam przygotowywali posiłki. Ulubionym przysmakiem był tuńczyk. Zatem marmitako to po prostu zupa rybna. W składzie pojawia się oczywiście ryba, wino, ziemniaki, pomidor czy papryka.

Jak widzisz nawet w Hiszpanii znajdzie się trochę zup. Pamiętaj jednak, że podane przeze mnie przykłady to tylko cześć zup, które można spróbować w Hiszpanii!

Dodaj komentarz