Jedzenie w Hiszpanii – czyli krótki przewodnik po nazwach potraw
Jedzenie w Hiszpanii nie każdego zachwyci, nie mniej warto próbować i poznać swoje ulubione smaki! Ja też na początku nie do wszystkiego się przekonałam, jednak z czasem uważam, że częściowo przepadam za hiszpańską kuchnią. Wielu z Was kojarzy nazwy popularnych dań, lecz nie zawsze wie, co oznaczają! Zatem dzisiaj zrobimy krótki przegląd, abyś podczas podróży mógł iść spokojnie zjeść do baru, bez strachu o to, co zamówiłeś!
Kuchnia hiszpańska – tak czy nie?
Hiszpańska kuchnia ma zwolenników i przeciwników, jednak raczej ciężko przechodzić obok niej obojętnie – zawsze coś zaintryguje, zaciekawi. Ja na przykład uważam, że Hiszpanie poza churrosami, nie potrafią robić słodyczy (w Polsce roi się co chwile od wymyślnych i nowatorskich ciast, które od początku zachęcają swoim wyglądem). Jednak w Hiszpanii ciężko trafić na dobre ciasto, pewnie wynika to z faktu, że najczęściej wiele produktów tego typu jest przesłodzonych (jędzą jogurt naturalny słodki, smoothie w butelce jest słodzone, słodzą płatki), a więc przyzwyczają się do nadmiernej słodkości. Stąd też ten obszar średnio im wychodzi – o co często spieram się z Hiszpanami, bo sądzą inaczej. Natomiast istnieje sporo dań, które uwielbiam bardzo!
Kategorie dań – jedzenie w Hiszpanii
Na samym początku skupmy się na poszczególnych kategoriach dań. Zatem:
- tapas – malutkie danie
- entrantes – po prostu przystawka
- tapas caliente – ciepłe tapasy
- plato – danie
- tapas frias – zimne tapasy
- sopa – zupa
- guisos – duszone (taki odpowiednik gulaszy)
- montaditos – kanapeczki (słynna sieciówka nazywa się 100 montaditos i oferuje 100 różnych kanapeczek)
- ración – porcja
- media ración – połowa porcji
- pescados – ryby
- carne – mięso
- mariscos – owoce morza (też ryby)
- frito – smażone
- de la casa – domowe (często pojawia się w przypadku wina)
- postre – deser
Popularne tapasy
Jeśli chodzi o tapasy, to mamy ich spora. Poza tym to fajne rozwiązanie, gdy nie jesteśmy bardzo głodni lub nie mamy ochoty na jedno danie.
- Aceitunas – oliwki, to jedna z najpopularniejszych przekąsek, która prawie zawsze się pojawia do napojów (albo orzeszki), ponadto jest tak wiele rodzajów, że jeśli je lubimy, to tym bardziej warto próbować
- Albondigas – niewielkie pulpeciki mięsne lub rybne
- Anchois/Boquerones – małe rybki, często typowe dla regionu Andaluzji
- Bocadillo –sporej wielkości bułka z różnymi dodatkami, najczęściej podawana z serem i szynką
- Berenjenas (con miel) – po prostu bakłażan z miodem – bardzo popularne danie
- Calamares – kalmary
- Chorizo – paprykowa kiełbasa regionalna, bardzo pikantna
- Croquetas – niewielkie krokiety, najczęściej serowe lub z szynką. Warto spróbować!
- Empanada – taki mały lub większy pieróg zapiekany – często z tuńczykiem, jednak nadzienie można wybrać, gdyż pojawia się sporo opcji
- Ensalada rusa – można powiedzieć sałatka rosyjska – przypomina trochę polską sałatkę jarzynową, jednak dodaje się do niej tuńczyka i dużą ilość majonezu
- Ensalada – często będzie to po prostu zwykła sałatka z sałaty lodowej, niewielkiej ilości warzyw i dodatek oliwy z oliwek
- Gambas – krewetki
- Jamón – szynka
- jamón serrano – słynna hiszpańska szynka
- pan – chleb (Hiszpanie jedzą go bardzo często do wszystkich dań, a więc wiele restauracji przynosi go be pytania, musimy jednak uważać, jeśli nie mamy na niego ochoty, gdyż najczęściej to płatny dodatek)
- Patatas bravas – takie trochę jak smażone ziemniaki z dodatkiem specjalnego sosu bravas, jest też wersja alioli – czyli z dodatkiem takiego czosnkowego sosu
- pinchos – małe kanapeczki albo inaczej na północy nazywane tapasy
- pulpo – ośmiornica
- paella – danie ze specjalnego ryżu, dodatku warzyw i często mięsa albo owoców morza, przygotowuje się je na specjalnych patelniach
- pescado – ryba
- pollo – kurczak
- pimientos de padron – niewielkie papryczki, które się smaży na oliwie i potem soli
- salchica – kiełbasa
- tortilla de patatas – taki hiszpański omlet z jajek, cebuli i ziemniaków, często też z innymi dodatkami
- queso – ser
Hiszpanie generalnie nie jedzą za bardzo zup, jednak czasami się one pojawiają. Nie mniej są serwowane na zimno.
- Ajo blanco – andaluzyjski chłodnik z prażonych migdałów i czosnku
- Gazpacho – chłodnik pomidorowy , niezwykle popularny
- Salmorejo – to taka odmiana gazpacho po andaluzyjski z dodatkiem szynki i jajka
Chcesz wiedzieć więcej na temat tapas? Zajrzyj do tego wpisu!