jedzenie w Hiszpanii
Blog

Jedzenie w Hiszpanii – czyli krótki przewodnik po nazwach potraw

Jedzenie w Hiszpanii nie każdego zachwyci, nie mniej warto próbować i poznać swoje ulubione smaki! Ja też na początku nie do wszystkiego się przekonałam, jednak z czasem uważam, że częściowo przepadam za hiszpańską kuchnią. Wielu z Was kojarzy nazwy popularnych dań, lecz nie zawsze wie, co oznaczają! Zatem dzisiaj zrobimy krótki przegląd, abyś podczas podróży mógł iść spokojnie zjeść do baru, bez strachu o to, co zamówiłeś!

Kuchnia hiszpańska – tak czy nie?

Hiszpańska kuchnia ma zwolenników i przeciwników, jednak raczej ciężko przechodzić obok niej obojętnie – zawsze coś zaintryguje, zaciekawi. Ja na przykład uważam, że Hiszpanie poza churrosami, nie potrafią robić słodyczy (w Polsce roi się co chwile od wymyślnych i nowatorskich ciast, które od początku zachęcają swoim wyglądem). Jednak w Hiszpanii ciężko trafić na dobre ciasto, pewnie wynika to z faktu, że najczęściej wiele produktów tego typu jest przesłodzonych (jędzą jogurt naturalny słodki, smoothie w butelce jest słodzone, słodzą płatki), a więc przyzwyczają się do nadmiernej słodkości. Stąd też ten obszar średnio im wychodzi – o co często spieram się z Hiszpanami, bo sądzą inaczej. Natomiast istnieje sporo dań, które uwielbiam bardzo!

Kategorie dań – jedzenie w Hiszpanii

Na samym początku skupmy się na poszczególnych kategoriach dań. Zatem:

  • tapas – malutkie danie
  • entrantes – po prostu przystawka
  • tapas caliente – ciepłe tapasy
  • plato – danie
  • tapas frias – zimne tapasy
  • sopa – zupa
  • guisos – duszone (taki odpowiednik gulaszy)
  • montaditos – kanapeczki (słynna sieciówka nazywa się 100 montaditos  i oferuje 100 różnych kanapeczek)
  • ración – porcja
  • media ración – połowa porcji
  • pescados – ryby
  • carne – mięso
  • mariscos – owoce morza (też ryby)
  • frito – smażone
  • de la casa – domowe (często pojawia się w przypadku wina)
  • postre – deser

Popularne tapasy

Jeśli chodzi o tapasy, to mamy ich spora. Poza tym to fajne rozwiązanie, gdy nie jesteśmy bardzo głodni lub nie mamy ochoty na jedno danie.

  • Aceitunas – oliwki, to jedna z najpopularniejszych przekąsek, która prawie zawsze się pojawia do napojów (albo orzeszki), ponadto jest tak wiele rodzajów, że jeśli je lubimy, to tym bardziej warto próbować
  • Albondigas – niewielkie pulpeciki mięsne lub rybne
  • Anchois/Boquerones – małe rybki, często typowe dla regionu Andaluzji
  • Bocadillo –sporej wielkości bułka z różnymi dodatkami, najczęściej podawana z serem i szynką
  • Berenjenas (con miel) – po prostu bakłażan z miodem – bardzo popularne danie
  • Calamares – kalmary
  • Chorizo –  paprykowa kiełbasa regionalna, bardzo pikantna
  • Croquetas – niewielkie krokiety, najczęściej serowe lub z szynką. Warto spróbować!
  • Empanada – taki mały lub większy pieróg zapiekany – często z tuńczykiem, jednak nadzienie można wybrać, gdyż pojawia się sporo opcji
  • Ensalada rusa – można powiedzieć sałatka rosyjska – przypomina trochę polską sałatkę jarzynową, jednak dodaje się do niej tuńczyka i dużą ilość majonezu
  • Ensalada – często będzie to po prostu zwykła sałatka z sałaty lodowej, niewielkiej ilości warzyw i dodatek oliwy z oliwek
  • Gambas – krewetki
  • Jamón – szynka
  • jamón serrano – słynna hiszpańska szynka
  • pan – chleb (Hiszpanie jedzą go bardzo często do wszystkich dań, a więc wiele restauracji przynosi go be pytania, musimy jednak uważać, jeśli nie mamy na niego ochoty, gdyż najczęściej to płatny dodatek)
  • Patatas bravas – takie trochę jak smażone ziemniaki z dodatkiem specjalnego sosu bravas, jest też wersja alioli – czyli z dodatkiem takiego czosnkowego sosu
  • pinchos – małe kanapeczki albo inaczej na północy nazywane tapasy
  • pulpo – ośmiornica
  • paella – danie ze specjalnego ryżu, dodatku warzyw i często mięsa albo owoców morza, przygotowuje się je na specjalnych patelniach
  • pescado – ryba
  • pollo – kurczak
  • pimientos de padron – niewielkie papryczki, które się smaży na oliwie i potem soli
  • salchica – kiełbasa
  • tortilla de patatas – taki hiszpański omlet z jajek, cebuli i ziemniaków, często też z innymi dodatkami
  • queso – ser

Hiszpanie generalnie nie jedzą za bardzo zup, jednak czasami się one pojawiają. Nie mniej są serwowane na zimno.

  • Ajo blanco – andaluzyjski chłodnik z prażonych migdałów i czosnku
  • Gazpacho – chłodnik pomidorowy , niezwykle popularny
  • Salmorejo – to taka odmiana gazpacho po andaluzyjski z dodatkiem szynki i jajka

Chcesz wiedzieć więcej na temat tapas? Zajrzyj do tego wpisu!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.