kraj basków kuchnia
Hiszpania

Kraj Basków –  rejon z wyjątkowo pysznym jedzeniem

Kraj Basków słynie z wyjątkowej kuchni. Dlatego też, jeśli wybierasz się do tego regionu, to warto dowiedzieć się, co koniecznie należy spróbować. A szczególnie w sytuacji, gdy należysz do grona smakoszów! Zapraszam na kulinarną podróż po północnej części Hiszpanii.

Kraj Basków i jego wyjątkowe smaki!

Region ten słynie przede wszystkim z dań, na które składają się produkty prosto z morza, jak chociażby kokotxas (potrawka rybna) lub też marmitako (potrawka z tuńczyka). Do tego dochodzą przysmaki mięsne – txuleton. Praktycznie w każdym mieście lub miasteczku w Kraju Basków znajdziesz sporo różnych i smacznych dań. Co zatem warto spróbować?

Marmitako

To wyjątkowe danie rybaków. Dawniej przygotowywały się  je na morzu w metalowym garnuszku. Co wchodziło w skład? Były to ziemniaki, warzywa i ryba bonito (podobna do tuńczyka).

Porrusalda

To potrawka na bazie porów i ziemniaków. Warto ją spróbować, aby odkryć nowe smaki!

Dorsz w sosie pil pil

Zrobienie tego dania wymaga sporej pracy, a także ogromnej cierpliwości. Dlaczego? Otóż tajemnica tego dania polega na przygotowaniu emulgowanej żelatyny z rybiej skóry wraz z olejem, aby powstał z tego wyjątkowy sos.

Coś dla miłośników mięsa

Przede wszystkim txuletón. Najczęściej poleca się ten z krowy. Warte uwagi są także sukalki – to potrawka ziemniaczana z zancarrón (giczą cielęcą).

Przysmaki dla fanów słodkości

Warto spróbować cuajada – to deser z mleka owczego. Ponadto wyróżnia się także goxua – deser ten składa się ze śmietany, biszkoptu, kremu i karmelu. No i nie zapominajmy o pastel vasco – to po prostu kruche ciasto ze specjalnym kremem.

Jak widzisz, Kraj Basków oferuje wiele przysmaków. Wiesz, czego należy spróbować, zatem smacznego!

Podziel się później swoimi wrażeniami!

A jeśli chcesz dowiedzieć się coś więcej na temat hiszpańskiej kuchni, to zapraszam do wpisu o TAPASACH.

Dodaj komentarz