kuchnia andaluzyjska
Blog,  Hiszpania

Kuchnia andaluzyjska – jaka jest naprawdę?

Andaluzja to nie tylko wspaniałe zabytki, flamenco, ciekawa kultura, wybrzeże czy góry, ale także smaczne jedzenie. Jaka zatem faktycznie jest kuchnia andaluzyjska? Co warto spróbować? Zaraz się przekonamy!

Bogactwo ryb i owoców morza

Trzeba przyznać, że jeśli chodzi o zasoby żywności, Andaluzja radzi sobie bardzo dobrze. Rejon ten może się pochwalić dużym dobrodziejstwem natury – mowa tutaj przede wszystkim o sporym bogactwie ryb czy owoców morza. To pozwalało dawniej przetrwać  mieszkańcom w trudnych momentach. Co dawniej się jadało? Najczęściej rybki – wybierano te malutkie i obtaczano w mące oraz soli, a potem się prażyło na oliwie z oliwek. Dzisiaj możemy próbować takich lokalnych ryb, smażonych na plaży lub w barach.

Potrawy mięsne

Nie tylko ryby i owoce morza są popularne w Andaluzji. Równie dużą popularnością cieszą się potrawy mięsne. Jest to wieprzowina, ale też mięso z byka. Nie zapominajmy o jamón serrano. Jednak to nie wszystko. W andaluzyjskim menu natrafi się na cielęcinę w czosnku, gulasz z jagnięciny, potrawka z kurczaka lub indyka, nerki serwowane w sherry lub też ogon wołowy. Wszystko przygotowuje się w aromatycznych ziołach, przez co zapach unosi się z daleka.

Liczne odmiany gazpacho

Niesłabnącą popularnością w tym rejonie cieszy się gazpacho. Jakie jest tradycyjne gazpacho? To zupa serwowana na zimno przygotowana z warzyw (przede wszystkim pomidor i czosnek), a dodaje się do niej oliwę i ocet oraz chleb.

Nie tylko taka forma jest popularna, równie często je się Ajoblanco – to biała odmiana gazpacho. No i jest jeszcze salmorejo, które uznaje się za danie wyjątkowo dietetyczne i dostarczające wielu składników odżywczych.

Kuchnia andaluzyjska – czyli popularne tapas

Oczywiście z racji tego, że właśnie z tego regionu według opowieści wywodzą się tapasy, to w kuchni tej są niezwykle popularne.Najpopularniejsze to różnego rodzaju Oliwki, kawałki tortilli de patatas, patatas bravas, ensalada rusa, gambas itp.

Wyjątkowe przyprawy – pozostałości po Maurach

Gdy już rozmawiamy o andaluzyjskiej kuchni, to musimy wspomnieć o dziedzictwie, jakie zostawili na tym terenie Maurowie. Odpowiadają oni za wyjątkowe aromaty, czyli zioła i przyprawy, tj. bazylia, kolendra, kminek, anyż, imbir, jaśmin, cynamon, mięta oraz szafran. Ale to nie jedyne pozostałości – są też owoce i warzywa, które sprowadzano z dalekiego wschodu. Najpopularniejsze są bakłażany, cytrusy, brzoskwinie, morele, migdały, pistacje, trzcina cukrowa.

Słodkie smakołyki Andaluzji

Czym byłoby jakakolwiek kuchnia bez słodkości? Dlatego także w kuchni andaluzyjskiej możemy liczyć na słodkie smakołyki. Bez wątpienia spora ilość słodyczy lub słodkich napojów jest w Hiszpanii przesłodzona. Nie mniej trzeba też podkreślić, że tutaj również widać naleciałości z czasów panowania Maurów. Chodzi o słodkości na bazie daktyli, pigwy czy migdałów.

W kuchni andaluzyjskiej popularny jest deser toino de cielo, o którym pojawiają się wzmianki już z 1324 roku. Nie zapominajmy też o świątecznych polvorones. Przejdźmy już dokładniej do słodkich smakołyków tego regionu:

  • Alfajores – to wyjątkowe ciasteczka z miodu, cukru, orzechów laskowych oraz pasty migdałowej, idealne dla każdego fana orzechowych smaków
  • Mantecados – jak sama nazwa wskazuje to ciastka maślane – robi się je z mąki, słoniny oraz cukru, czasami też dodaję się migdały bądź sezam
  • Pan de cadiz – to wyjątkowa roada z masy marcepanowej, która wypełnia się suszonymi owocami,
  • Pan de higo – jest to taka masa z suszonych fig, często dodaje się migdały, cynamon, anyż lub godździki,
  • Mostachónes de Utrera – niezwykle puszyste oraz płaskie ciasto z mąki, a także cukru, miodu oraz cynamonu
  • Pastel cordobaes – ciasto, które pochodzi z Kordoby, jest ono okrągłe i przygotowuje się je z ciasta francuskiego, wypełnia anielskim włosiem (co znaczy po prostu przezroczysty dżem z dyni). Na sam koniec kruszy się je cukrem pudrem.
  • Roscon de vino – ciasteczk, które kształtem przypomina pączka z dziurką – skład to mąka, cukier, oliwa, sezam, wino, brandy i skórka od cytryny
  • Poleá– to nic innego jak kleik z mąki i mleka, a przyprawia się to solem i cukrem
  • Sopilillos – bezowe ciasteczka z dodatkiem migdałów
  • Yemas de San Leandro– cukiernki z żółtek i cukru

Kuchnia andaluzyjska – jakie napoje tu znajdziemy?

Oczywiście należy też napomknąć o napojach, które w tej kuchni mają równie istotne znaczenie. Pierwszą z istotny rzeczy jest Sherry. Jest to wzmacniane, wyraziste w smaku i aromacie wino, które nabiera jeszcze lepszego charakteru w towarzystwie przekąsek (np. tapas). Sporą zaletą sherry jest fakt, że idealnie łączy się z wieloma potrawami. Będzie niezastąpionym dodatkiem do ryb lub owoców morza. Innym napojem alkoholowym popularnym w tym regionie jest piwo z lokalnego browaru San Miguel. Oczywiście, jak w pozostałe częściach pija się tu również tinto de verano oraz różne odmiany lokalnego wina.

Co ciekawe, nie jest łatwo dostać mrożoną kawę latem, co może być sporym zaskoczeniem!

Dodaj komentarz