Kuchnia na Wyspach Kanaryjskich – co należy spróbować?
Wyspy Kanaryjskie to nie tylko piękne widoki, malownicze plaże, możliwość uprawiania sportów wodnych czy idealna pogoda. To również wyjątkowa kuchnia – co należy spróbować, gdy udasz się tu na wakacje? Sprawdź!
Raj dla smakoszy – kuchnia na Wyspach Kanaryjskich
Wyspy Kanaryjskie z całą pewnością są idealnym miejscem dla smakoszy i fanów nowych smaków. Kuchnia w tym regionie jest bardzo aromatyczna (częściowo przez wpływ arabski), a do tego oferuje sporo niespodzianek. Czuć tutaj powiew egzotyki i smaki afrykańskie. W tym miejscu łączą się smaki kuchni kontynentalnej z wyspiarską. Zatem, co warto próbować?
Kuchnia na Wyspach Kanaryjskich – jakie potrawy należy spróbować?
Mojo rojo i mojo verde – wyjątkowe sosy
Nietuzinkowe sosy, która sprawdzą się w przypadku wielu potraw? Oczywiście! Będzie to mojo rojo i mojo verde – z tego szczególnie słynie kuchnia kanaryjska. Mojo rojo to sos w kolorze czerwonym, a w jego skład wchodzi czosnek, ocek, świeża oliwa, dodatek czerwonego pieprzy i przyprawia się to wyjątkowym gatunkiem papryki mojo rojo. Jeśli chodzi o mojo verde – to kolor zielony – jego baza to tak samo czosnek, oliwa i ocet, natomiast jego przyprawia się sporą ilością ziół. Sosy idealnie nadają się do wielu posiłków – w tym typowych, hiszpańskich tapasów. Bardzo często daje się go jako dodatek do ziemniaków.
Papas arrugadas
To właśnie to takich ziemniaków najczęściej podaje się sos mojo rojo lub mojo verde. Papas arrugadas to po prostu niewielkie ziemniaki, które gotuje się w mundurkach. Bardzo popularne na wyspach.
Zupy z dodatkiem ciecierzycy
W Polsce ciecierzyca nie cieszy się taką popularnością jak w Hiszpanii. Na wyspach Kanaryjskich bardzo często można skosztować dań z tym dodatkiem. Równie często są to zupy – bardzo treściwie, zawierają inne warzywa, mięso. Zapewne dla wielu mogą być zaskoczeniem.
A dla fanów mięsa – puchero oraz conejo en salmorejo
Na wyspach kanaryjskich często wykorzystuje się w potrawach królika. I tak oto jest conejo en salmorejo – czyli mocno ziołowa potrawa w której dominuje smak ostrej papryki, czosnku, liścia laurowego i białego wina. Popularne jest również puchero – czyli taki trochę gulasz wołowy z dodatkiem chorizo, słoniny, groszku, kukurydzy no i oczywiście sezonowcy warzyw.
Czas na przekąski
Nie obędzie się również bez przekąsek, które sprawdzą się idealnie podczas spotkań z bliskimi. Jak to w Hiszpanii bywa najczęściej są to wędliny, sery, czy też papryczki. Na Kanarach przede wszystkim popularny jest queso de flor – czyli ser zrobiony z mleka zakwaszanego kwiatami octu oraz almogrote – kozi ser przyprawiony dość mocno papryką chili, czosnkiem i solą. Jeśli chodzi o papryczki – to szczególnie na Lanzarote warto skosztować pimientos del padron. Z wędlin niezwykle popularna jest lokalna odmiana chorizo – czyli chorizo de Teror, właśnie tym często smaruje się chleb.
Kuchnia na Wyspach Kanaryjskich – czas na kawę
Będąc na Wyspach Kanaryjskich warto również spróbować leche leche – czyli kawy z dodatkiem mleka i mleka skondensowanego. Jest niezwykle słodkie, ale Hiszpanie przepadają za tak intensywnie słodkimi smakami.
Coś słodkiego
Popularnym deserem na wyspach kanaryjskich jest bienmesabe – to krem przyrządzany z dużą ilością mielonych migdałów, cynamonu, cytryny, cukru oraz żółtek jaj. Często sprawdza się jako polewa do lodów albo flanu. Jest również inny deser – Frangollo – robi się go z mleka, jajek, cuktru, cytryny, migdałów, rodzynek, cynamonu i mąki kukurydzianej. Można również spróbować Mousse de Gofio. Gofio jest jedną z kanaryjskich mąk – powstaje ze zmielonych, prażonych ziaren kukurydzy – mąka ta jest używana do wielu potraw i deserów. Natomiast mus Gofio ma w sobie mleko skondensowane, mąkę i ubite jajka. Ma ciekawy smak i jest bardzo słodki!
Smacznego testowania!
Czytaj także: