leche frita
Blog

Leche frita – smażone mleko. Dasz się namówić?

Jaki jest jeden z najpopularniejszych domowych deserów w Hiszpanii? Otóż leche frita – co po polsku oznacza nic innego jak smażone mleko. Co takiego ma w sobie? Jak je zrobić? Wszystkiego zaraz się dowiesz!

Leche frita – popularny deser

Smażone mleko robi się wyjątkowo łatwo, a wiele osób twierdzi, że to niezwykła uczta dla zmysłów. Oczywiście znajdziemy je w menu wielu restauracjach. Nie mniej jest częściej robiony w domowym zaciszu. Tak naprawdę to wiele miast oraz regionów próbuje sobie przypisać pochodzenie tego deseru. To jednak popularność w jednym regionów, wskazuje właśnie na niego. Mowo o Kastylli i Leon. Deser ten można kochać albo nienawidzić. Jeśli chodzi o nazwę, to po prostu wskazuje składniki, jakie odgrywają znaczącą role w przepisie. Można to bardziej określić jako usmażony w panierce pudding. Je się go na zimno albo na ciepło. Jak zatem go zrobić?

Leche firta – przepis

Zatem jeśli przekonał Cię ten deser i chciałabyś spróbować go w domu, to przedstawiam Ci przepis.

Składniki na ciasto:

  • 500 ml mleka
  • 40 g masła (roztopione)
  • 1 jajko oraz 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 60 g mąki kukurydzianej
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

Alternatywnie:

  • Laska cynamonu
  • Skórka pomarańczowa

Składniki panierka:

  • 2 jajka
  • Szklanka bułki tartej

 

Pamiętaj o oleju do smażenia.

Jak wykonać?

  1. Na początku umieszczamy w garnku mleko, masło, cukier, mąki oraz jajko i żótłka. Wszystko razem mieszamy.
  2. Następnie podgrzewamy na niewielkim ogniu, pamiętając o mieszaniu. Gdy już będzie gęsta to zdejmujmy z ognia i wylewamy na natłuszczoną blachę.
  3. Jak już masa wystygnie, to wstawiamy ją do lodówki.
  4. Dopiero kolejnego dnia możemy wyjąć z lodówki
  5. Tniemy masę na kawałki
  6. Rozgrzewamy olej i smażymy
  7. Warto odsączyć po usmażeniu produkt z nadmiaru tłuszczu

 

To jak zabierasz się za przygotowanie? Jeśli tak, to smacznego!

Dodaj komentarz