Leche frita – smażone mleko. Dasz się namówić?
Jaki jest jeden z najpopularniejszych domowych deserów w Hiszpanii? Otóż leche frita – co po polsku oznacza nic innego jak smażone mleko. Co takiego ma w sobie? Jak je zrobić? Wszystkiego zaraz się dowiesz!
Leche frita – popularny deser
Smażone mleko robi się wyjątkowo łatwo, a wiele osób twierdzi, że to niezwykła uczta dla zmysłów. Oczywiście znajdziemy je w menu wielu restauracjach. Nie mniej jest częściej robiony w domowym zaciszu. Tak naprawdę to wiele miast oraz regionów próbuje sobie przypisać pochodzenie tego deseru. To jednak popularność w jednym regionów, wskazuje właśnie na niego. Mowo o Kastylli i Leon. Deser ten można kochać albo nienawidzić. Jeśli chodzi o nazwę, to po prostu wskazuje składniki, jakie odgrywają znaczącą role w przepisie. Można to bardziej określić jako usmażony w panierce pudding. Je się go na zimno albo na ciepło. Jak zatem go zrobić?
Leche firta – przepis
Zatem jeśli przekonał Cię ten deser i chciałabyś spróbować go w domu, to przedstawiam Ci przepis.
Składniki na ciasto:
- 500 ml mleka
- 40 g masła (roztopione)
- 1 jajko oraz 4 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 60 g mąki kukurydzianej
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Alternatywnie:
- Laska cynamonu
- Skórka pomarańczowa
Składniki panierka:
- 2 jajka
- Szklanka bułki tartej
Pamiętaj o oleju do smażenia.
Jak wykonać?
- Na początku umieszczamy w garnku mleko, masło, cukier, mąki oraz jajko i żótłka. Wszystko razem mieszamy.
- Następnie podgrzewamy na niewielkim ogniu, pamiętając o mieszaniu. Gdy już będzie gęsta to zdejmujmy z ognia i wylewamy na natłuszczoną blachę.
- Jak już masa wystygnie, to wstawiamy ją do lodówki.
- Dopiero kolejnego dnia możemy wyjąć z lodówki
- Tniemy masę na kawałki
- Rozgrzewamy olej i smażymy
- Warto odsączyć po usmażeniu produkt z nadmiaru tłuszczu
To jak zabierasz się za przygotowanie? Jeśli tak, to smacznego!