Podróże

Lody tureckie – czy warto je spróbować?

Włoskie lody biją popularność – turyści bardzo chętnie je jedzą podczas wakacji. Odznaczają się one nie tylko sławą, ale też wyjątkowym smakiem. Czy z tureckimi lodami będzie podobnie? Trzeba przyznać, że nie da się ich porównać. Mają one zupełnie inny skład, ale cieszą się coraz większą popularnością wśród turystów. Głównie ze względu na swoją oryginalność, ale także na sposób, w jaki są sprzedawane. Zatem jakie konkretnie są lody tureckie i czy warto je spróbować? Sprawdźmy!

Tureckie lody – słowem wprowadzenia

Dondurma – w języku tureckim właśnie to słowo oznacza lody. Jednak jak już wspomniałam, zdecydowanie różnią się one od tych znanych w Europie. Chodzi nie tylko o smak, ale też konsystencje. Te lody są gęste, ciągną się, nie rozpuszczają się przy tym tak szybko, co ma spore znaczenie, gdy mowa o Turcji, wszak lata tutaj są naprawdę upalne. Co równie ciekawe są serwowane przez mężczyzn, którzy ubierają się w tradycyjny kostium, kręci on i wiruje lodami, serwując je w zabawny sposób. Jeśli nie było Ci jeszcze dane zobaczyć tego na żywo, to w sieci znajdziesz wiele filmików. Skupmy się zatem na ich składzie, aby zrozumieć, dlaczego się nie rozpuszczają tak łatwo.

Dondurma – co takiego ma w składzie?

Jak wspomniałam, to co je odróżnia to twardość i odporność na topnienie. Dlaczego tak jest? Otóż głównym składnikiem tureckich lodów jest salep – to sproszkowana bulwa storczyka, a także aresyna mastyksowa – która nadaje jej ciągnącej konsystencji. To właśnie te składniki mają takich wpływ na finalną formę i lepką konsystencję dondurma. Należy również dodać, że przyrządza się je z koziego mleka, a kozy często karmione są tymiankiem I tragakantem. Przez to nadają lodom specyficzny posmak. Znaczenie ma także ręcznie mieszanie I intensywne ubijanie lodów.

Skąd pochodzą lody tureckie?

Uznaje się, że lody w takiej formie pojawiły się jakieś 300-500 lat temu. Pochodzą one z region Kahramanmara – później nazwanego też stolicą tureckich lodów. Historia mówi o tym, że lody te powstał dzięki położeniu w okolicy pokrytych śniegiem gór Ahir. Z gór sprowadzano śnieg i to właśnie on połączony z kozim mlekiem, które w tamtym czasie żywiły się bulwami orchidei oraz świeżym sokiem, był początkiem produkcji lodów w formie, jaką znamy do dzisiaj.

Popularne smaki lodów

Najpopularniejsze smaki, które można spotkać w Turcji to:

  • śmietankowy,
  • wiśniowy,
  • cytrynowy,
  • orzech laskowy,
  • migdałowy.

Podsumowanie

Odpowiadając zatem na pytanie z tematu, czy warto spróbować lodów tureckich, oczywiście, że tak. Dzięki temu poznasz ich wyjątkowy smak i przekonasz się, czy wpadają w Twoje gusta. Być może posmakują Ci bardziej niż te znane i lubiane przez nas lody tradycyjne.

Dodaj komentarz