Hiszpania

Tropikalne owoce w Hiszpanii

Nie każdy wie, ale również w Hiszpanii możemy zakupić niektóre tropikalne owoce, które nie są spotykane w polskich sklepach. Jakie tropikalne owoce warto spróbować i co należy o nich wiedzieć? Czytaj dalej, a dowiesz się wszystkiego!

Tropikalne owoce w Hiszpanii

W Hiszpanii panuje klimat, który bardzo dobrze sprzyja wielu pysznym owocom oraz warzywom. Wszystko za sprawą ciepła, czyli po prostu wysokich temperatur i łagodnych zim. Właśnie dlatego turyści oraz lokalni mieszkańcy bardzo chętnie udają się na lokalne targi i kupują wszelkie smakołyki.

Muszę tutaj także dodać, że takim zagłębiem uprawy tropikalnych owoców jest mój ukochany region, czyli Andaluzja, a dokładnej wybrzeże Costa Tropical. Dlaczego właśnie tu? Region ten charakteryzuje się klimatem subkontynentalnym ze średnią temperaturą przez cały rok 20 stopni. Do tego jest tutaj aż 320 słonecznych dni. Można tutaj podziwiać banany, daktyle, mango, ananasy, papaję, awokado czy też pomarańcze lub mandarynki

Które owoce szczególnie warto spróbować, udając się do Hiszpanii? Sprawdźmy!

Awokado

Być może nie wydaje się Wam ono nadto tropikalne, ale z pewnością trzeba go spróbować, kiedy jest się w Hiszpanii. Dlaczego? Otóż tak się złożyło, że to Hiszpania jest jedynym miejscem w Europie, gdzie uprawia się awokado. Sezon na nie trwa od września do czerwca. Wiele osób uprawia go w swoich ogródkach. Koniecznie trzeba spróbować, gdyż zdecydowanie różni się smakiem od tego, który kupicie w Polsce. A co też istotne, jest znacznie taniej!

Czerymoja

Nie za bardzo kojarzysz tę nazwę? A może już Ci się obiła o uszy? Owoc ten wygląda dość dziwnie i raczej nie jest popularny w Polsce. Wszystko, dlatego że owoc ten jest niezwykle delikatny i wrażliwy, najlepiej, aby został skonsumowany kilka dni po zerwaniu, co w praktyce oznacza, że nie nadaje się do długiego transportu. Sezon na ten owoc trwa od września do kwietnia. A jak smakuje? Otóż jest bardzo słodki i ciężko jednoznacznie określić, jaki ma smak. To bardziej mieszanka gruszki, truskawki, każdy ma inne odczucia. Ważne, aby zjeść dojrzały owoc, bo jak trafisz na niedojrzały to z pewnością się zniechęcisz do dalszych prób.

Tropikalne owoce – Mango

Mango pochodzi z Indii – ale aktualnie uprawia się je również w wielu innych krajach. W Europie rośnie jedynie w Andaluzji. Pamiętajmy, że istnieje sporo odmian mango – różnią się one zapachem, rozmiarem, kolorem i smakiem. Natomiast w Hiszpanii warunki pogodowe pozwalają na uprawę jedynie ośmiu odmian. Warto spróbować tutaj tego owocu, gdyż w odróżnieniu od innych krajów owoc nie spędzał długich godzin w transporcie.

Granat

Granat jest jednym z najstarszych owoców, jakie były hodowane na Bliskim Wschodzie. Persowie wierzyli i nadal wierzą, że Ewa skusiła Adama nie jabłkiem, a granatem. Natomiast starożytni Egipcjanie wkładali owoc granatu do grobu zmarłych osób, wierzyli że dusze umarłych zyskają wieczne życie. Do Europy zaś trafił dzięki fenickim kupcom. Granat uprawia się od września do końca listopada. Koniecznie spróbuj!

Opuncja figowa

Opuncja ma lekko owalny i wydłużony kształt. Najczęściej przyjmuje barwę od zielonej, przez żółtą, pomarańczową i czerwoną. Owoc ten ma lekkie kolce, dlatego też trzeba bardzo uważać, obierając go. Przetrzyj papierem kilka razy. Miąższ z opuncji jest słodki i bardzo soczysty.

Tropikalne owoce – Platanos

W Hiszpanii można dostać typowe banany – czyli bananas, a także mniejsze wersje – nazywane platanos, które uprawia się na Wyspach Kanaryjskich. Według Hiszpanów to platanos są lepsze i smaczniejsze. Jeśli chodzi o aspekt wizualny, to są mniejsze i z pewnością bardziej słodkie.

Pitahaya

Wiesz, że Pitahaya kwietnie jedynie kilka razy do roku w jedną noc? W Polsce mówi się na nią Pitaja, smoczy owoc, a czasami też truskawkowo-gruszka, w Meksyku zaś królowa nocy. Owoc ten najlepiej smakuje schłodzony. W smaku będzie przypominać po części kiwi, morele lub jeszcze inne owoce. Ma wiele właściwości zdrowotnych i jest dobrym źródłem witaminy C.

Dodaj komentarz