Blog

Turecki kebab – czy wiesz o nim wszystko?

kebabKebab to jedno z najpopularniejszych tureckich dań, które zyskało sławę praktycznie w skali światowej. Podobnie jak włoska pizza. Co zatem warto wiedzieć na jego temat? Jaki faktycznie jest prawdziwy turecki kebab? Przekonajmy się o tym wspólnie!

Pierwsze skojarzenie w przypadku jedzenie tureckiego? Kebab!

Wielu osób zapytanych, jakie jedzenie kojarzy im się z Turcją, odpowiedzą kebab. Nie ma co się dziwić to bardzo popularne danie. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, że możliwości serwowania jest tak wiele. Mówi się, że praktycznie każdy region ma swój rodzaj kebaba, co oznacza, że znajdziesz ich około 200. Zatem, jak widać kebab, kebabowi nierówny. Co ciekawe równie często kojarzony jest po prostu ze zwykłym fast foodem. I tutaj możecie się zdziwić. Faktycznie niekiedy stanowi idealny pomysł na szybką i smaczną przekąskowe, a w niektórych przypadkach serwowany jest też w wyśmienitych restauracjach. Zaskoczony, prawda?

Dlaczego typów kebab jest tak dużo? No przecież nie da się przez cały czas jeść tego samego. Stąd należy eksperymentować. Najczęściej przepisy różnią się w zależności od miasta, niekiedy będą to inne dodatki lub odmienny sposób przyrządzenia dania. Zatem poznajmy te najpopularniejsze rodzaje!

Rodzaje kebabów

W Turcji, a od jakiegoś czasu także w Polsce, można próbować różnych rodzajów tego popularnego smakołyku. Jakie są najpopularniejsze formy?

DONER KEBAB – czyli tradycyjna, praktycznie najpopularniejsza opcja tego smakołyku. Przyrządza się go z wybranego mięsa – może to być baranina, wołowina albo kurczak. Dodaje się warzywa oraz sos, a następnie serwuje się w picie.

ISKENDER KEBAB – jest to placek posmarowany jogurtem, na niego kładzie się kawałki mięsa i grillowane warzywa, na koniec polewa się to też masłem.

ADANA KEBAB – ten rodzaj kebaba jest charakterystyczny szczególnie w mieście Adan. Może być zaserwowany tylko z baraniną. Dodaje się również sałatę i pomidory. Następnie grilluje się to z kaszą bulgur i podaje na talerzu. Całość najczęściej będzie doprawiona ostrymi przyprawami.

DURUM KEBAB – to także dość popularna forma serwowania tego dania. Jak wygląda? Otóż na talerzu podaje się upieczone szaszłyki z mięsa wołowego, drobiowego albo jagnięcego, do tego także lawach, pomidory, papryka no i oczywiście bakłażan.

URFA KEBAB – co tutaj stawia się jako główny składnik? Będzie to czarne chilli, które wbrew pozorom nie jest takie ostre. Dodaje się również baraninę, tradycyjnie są pomidory i sałata, a także znana kasza bulgur.

MANISA KEBABtutaj mięso zwija się w wałeczki, apotem opieka. Serwuje się je z jogurtem i co ciekawe – sosem pomidorowym.

SIS KEBAB – to taka podobna wersja do durum, jednak produkty pozostają na kijku od szaszłyka. Podaje się również z kaszą i warzywami.

Podsumowanie

Jak widzisz, form i możliwości kebab jest wiele, a to tylko kilka wybranych opcji. Pamiętaj jednak, żeby podczas wypadu do Turcji nie ograniczać się jedynie do jedzenia tego posiłku. Turecka kuchnia jest bardzo ciekawa i smaczna, a Ty z pewnością znajdziesz coś dla siebie.

Dodaj komentarz