turrón
Blog

Turrón – czym jest i co warto o nim wiedzieć?

Pewnie zastanawiasz się, czym jest ten wyjątkowy przysmak. Otóż pomyśl, o tym, że w Polsce Wigilia nie może odbyć się bez opłatka, przynajmniej w większości domów. Natomiast w Hiszpanii obowiązkowy jest turrón. Zatem, czym jest ten przysmak? Sprawdźmy!

Czym jest turrón?

Jeśli zastanawiasz się, czym jest turrón, to już śpieszę z odpowiedzią. Otóż jest to specjalny rodzaj nugatu, bardzo słodki, a w Hiszpanii pojawia się przede wszystkim w okresie Świąt Bożego narodzenia. To właśnie ten słodki przysmak zastępuje opłatek i Hiszpanie nim się dzielą podczas wigilii. Powstaje z połączenia miodu, cukru, białek jaj migdałów, orzeszków pinii oraz laskowych. Można go kupić z dodatkami lub bez. Spróbuj koniecznie!

Jak powstał turrón?

Kiedy narodziła się tradycja turróna? Otóż pochodzenie tej przekąski jest związane z czasem najazdu Arabów na Półwysep Iberyjski. Wszystko, dlatego że to oni przywieźli pomarańcze i cukier, a z nich czasem zaczęto robić miód pomarańczowy. Popularyzacja nastąpiła niezwykle szybko – a pierwsze przepisy zaczęły się pojawiać już w XVI wieku. Aktualnie turrón cieszy się taką popularności, że można go kupić przez cały rok. Dodatkowe znaczenie ma także proces produkcji, który został usprawniony. Dzięki temu można go produkować na szeroką skalę.

Ciekawostki na temat turrón

Pierwsza z ciekawostek to fakt, że W Jijoie, niedalego Alicante można odwiedzić muzeum turróna (Museo del Turrón).

Wyróżnia się dwie odmiany tego smakołyku.Turrón de Alicante – jest on pokryty opłatkiem i jest niezwykle twardy, do tego 50 % zawartości muszą stanowić całe migdały. Druga opcja to turrón de jijona – ten dla odmiany jest niezwykle miękki i ciągnący się.  Migdały oraz orzechy są tutaj utarte na miazgę.

Jak zrobić turrón w domu?

Składniki:

  • 120g słodkich migdałów
  • 2 białka (żółtka można wykorzystać do kruchego ciasta)
  • 60g cukru
  • 40 g miodu
  • wafelki lub opłatki
  1. Na samym początku musisz uprażyć migdały w całości
  2. Później przez około 45 min należy podgrzewać miód w garnku (na malutkim ogniu)
  3. Następnie dodawaj cukier do garnka, nie zapomnij cały czas mieszać.
  4. W międzyczasie ubij białka, a później dodaj je do garnka.
  5. Na samym końcu dodajesz migdały i mieszasz całość.
  6. Na dnie formy do pieczenia musisz położyć opłatki lub wafelki, a potem wylej masę, a następnie przykryj drugą warstwą wafelków.

Zostaw na 24h do ostudzenia i gotowe!

 

Obejrzy również filmik, o produkcji turrón’a

 

Dodaj komentarz