tapas
Blog

Wszystko, co musisz wiedzieć na temat TAPAS!

Zapewne większość z Was już wie, czym są tapas. Ale czy wszyscy wiedzą, jaka jest ich historia? Skąd się wzięły? Myślę, że nie! Zatem zaraz dowiesz się wszystkiego!

Po prostu styl życia

Przede wszystkim, mówiąc o tapasach, musimy pamiętać, że to nie tylko jedzenie. Tapas to szczególny styl życia. Wino i przystawka – idealne połączenie, aby spędzić czas w gronie przyjaciół lub rodziny i odpocząć po ciężkim dniu. Zwyczaj ten pochodzi z Andaluzji, ale z czasem zyskiwał popularność również w innych regionach Hiszpanii. W niektórych miejscach otrzymał specjalne nazwy – w Aragonii i regionie Nawarry mówi się na nie alifara, a w Kraju Basków można skosztować – pintxos. Bez wątpienia Hiszpanie są bardzo dumni z tapasów – dlatego też powstał Międzynarodowy Dzień Tapas  – obchodzony w trzeci czwartek czerwca.

Tapas i ich historia

Historia nr 1

Rozważania na temat historii tego zwyczaju trzeba zacząć od samego słowa tapas. Powiązane jest ono z tapa i tapar. Tapar to czasownik przykrywać, natomiast tapa – to przykrywka. Ale co to ma wspólnego z przekąską? Otóż legenda mówi, że wszystko zaczęło się za czasów króla Alfonsa XII, który podczas swojej podróży do Kadysku zechciał zatrzymać się w miejscowej gospodzie, aby skosztować wina. Kelner nie chciał, żeby do napoju tak ważnego gościa wpadł jakiś owad lub pyłek, a więc zdecydował się na zakrycie kieliszka pierwszą rzeczą, która wpadła mu do ręki. Pech lub szczęście chciało, że wybrał jamón serano. Królowi bardzo spodobało się takie rozwiązanie przykrycia napoju i uznał, że to praktyczne. Według tej legendy to on zdecydował, że metodę należy rozpowszechnić, a także postanowił, że stanie się częścią hiszpańskiej tradycji. Nie mniej to tylko jedna z wielu legend.

Historia nr 2

Inna wersja jest taka, że w barach spontaniczne pojawił się nawyk przykrywania napoju jakimś drobnym jedzeniem. Dlaczego? Chciano w ten sposób spowolnić upijanie się gości.

Historia nr 3

Kolejna z wersji na temat powstania tapas mówi o tym, że król Alfons X, który żył w XIII wieku jest pomysłodawcą tapas. Pewnego razu zapadł on na nieznaną chorobę, a lekarz zalecił mu regularne picie wina. Jednak Alfons X chciał trochę zmniejszyć negatywne skutki ciągłego picia alkoholu i w trakcie delektowania winem zaczął zajadać się małymi kanapeczkami. Kiedy zobaczył pozytywne skutki takiego rozwiązania, to powiedział restauratorom, aby do zamawianego wina zawsze podawali małą przekąskę.

Nie wszyscy wierzą jednak w te historie. Wiele osób uważa, że tapas powstały ze zwykłej ludzkiej potrzeby. Niezbędne były drobne przekąski pomiędzy śniadaniem a obiadem, aby cały czas mieć siłę do pracy. Ponadto wtedy panowało przekonanie, że głód będzie szybciej zaspokojony, kiedy posiłek popije się winem.

Jak widzimy, historii na temat powstania tej tradycji jest wiele, jak było w rzeczywistości? Tego już się pewnie nie dowiemy! 😉

Tapas – znak rozpoznawczy Hiszpanii

Podczas wyjazdu do Hiszpanii praktycznie na każdym rogu możemy znaleźć bary, które serwują tapas. Nie ma co się dziwić, wszak tapas uznaje się za gastronomiczną wizytówkę tego kraju.  Co ciekawe często w miastach organizuje się konkursy tapasów. Bary i restauracje prześcigają się pomiędzy sobą w najładniejszych i najsmaczniejszych przekąskach. Warto to zobaczyć!

Vamos de tapas – czyli najlepszy sposób spędzania wolnego czasu

Wyjście na tapas to nie tylko wyjście na jedzenie, ale też jeden z najlepszych sposób na spędzenie wolnego czasu, odpoczynek i relaks w gronie znajomych. Wiedzą to także obcokrajowcy i chętnie z tego korzystają podczas urlopów!

Bez wątpienia naród Hiszpański jest dumny z tej tradycji. Z tego powodu bardzo często posługują się popularnym zwrotem „ir de tapas”. Co ciekawe, postanowili również zrobić kodeks zasad, które obowiązują!

1. Wyjście w grupie

Po pierwsze wyjście musi być w grupie – nie małej, ale też nie za dużej. Uznaje się, że cztery osoby to idealna liczba (pomiędzy trzy a sześć). Wyjście ma być swobodne i radosne, aby uczestnicy mogli się bawić, rozmawiać i cieszyć swoim towarzystwem.

2. Zmiana miejsc

Kolejna zasada sugeruje, aby w jednym miejscu jeść maksymalnie dwie przekąski. Najlepiej zmieniać szybko i sprawnie lokale. A to związane jest również z płatnością – w każdym miejscu płaci ktoś inny, aby nie tracić czasu na rozliczenia.

3. Nie mieszaj

Najlepiej nie mieszać za mocno smakołyków. Ponadto na tapasy najczęściej umawia się wieczorem. Często po godzinie 20. Zwykło się mówić, że ma to być przekąska przed kolacja, ale wiele osób traktuje jako zwykła kolacje, które składa się z kilku dań!

Należy zaznaczyć, że reguły te nie są obligatoryjne, a więc nie musisz się ich sztywno trzymać! Niekiedy spotykają się tylko dwie osoby albo jedzą tapasy wcześniej niż pod wieczór. Pamiętajmy, że wyjście na tapas to przede wszystkim zabawa, smaczne jedzenie i miłe towarzystwo!

Popularne tapasy

Typy tapasów zależą od regionów. Nie wszędzie dostaniesz to samo – czasami będą to małe porcje zwykłych dań, a innym razem specjalne kanapeczki lub jeszcze coś innego! Jakie tapasy są najpopularniejsze? Przede wszystkim owoce morze, oliwki, tortilla de patatas, patatas bravas, Jamón Serrano, chorizo, queso blanco, ensaladilla rusa, krokiety, mięso z ogona byka lub tez smażone ucho wołowe.

Próbuj, delektuj się i sprawdzaj, które tapasy są dla Ciebie najlepsze!

Dodaj komentarz