Bez kategorii,  Podróże

Klasyczne włoskie tiramisu

Uwielbiam Włoską kuchnię, chyba, jeśli byłoby mi dane wybierać jedną, to wygrałaby właśnie ona. Makarony, lody, pizza, pomidory – pychota. Do tego aromatyczna kawa. No i nie można zapominać o jeszcze jednym smakołyku – tiramisu. To zaraz po lodach moja ulubiona słodka włoska potrawa. Jak je zrobić? Oraz co o nim wiedzieć? Sprawdźmy!

Dlaczego właśnie tiramisu?

Tiramisu jest po prostu idealnym połączeniem doskonałego kremu, biszkoptów i smaku kawy – to wpływa na to, że jest uwielbiany przez wiele osób i chętnie zjadany. Przygotowanie jednak nie należy do najłatwiejszych!

Włoskie tiramisu – ciekawostki

Nazwa tego popularnego deseru w bezpośrednim tłumaczeniu będzie znaczyła „podnieś mnie na duchu” „rozwesel mnie”. Uznaje się, że najpewniej miejsce jego pochodzenie to Toskania, chociaż to Wenecja chce sobie przypisać do niego prawa. Nic dziwnego, legend jest wiele. Jedna z nich mówi o tym, że zostało zaserwowane Toskanii. Inna natomiast, że ten książę podawał deser w trakcie posiedzeń rady. Ciężko jednak w to uwierzyć, gdyż składniki nie szczególnie pochodzą z Toskanii. Wenecjanie twierdzą zaś, że tiramisu to ich produkt regionalny, o czym wspominałaby nazwa. Dodatkowo twierdzą, że to silny afrodyzjak!

Najpewniej jednak deser ten nie jest tak stary, jak się wydaje, prawdopodobnie powstał w okolicach XX wieku, a sławę uzyskał podczas II wojny światowej. Żołnierze otrzymywali paczki z tym smakołykiem.

W czym tkwi sekret włoskiego tiramisu?

Największą tajemnicą jest oczywiście dokładne przygotowanie. Należy staranie ubić żółta oraz białka, bo tylko to zagwarantuje odpowiednią konsystencję kremu. Musi on być gęsty, powinien odpowiednio rozprowadzać się po biszkoptach. Ważne, aby po schłodzeniu dało się kroić nożem takie tiramisu. Warto też uważać podczas łączenia mascarpone z żółtkami, aby krem się nie popsuł.

Przepis na włoskie tiramisu

W sieci można znaleźć wiele sprawdzonych i dobrych przepisów. Do przygotowania niezbędne będą oczywiście biszkopty, kawa, serek mascarpone, jajka, a także dodatek likieru amaretto. Przydatne będzie również kakao, którym posypie się przekąskę! Bez tych składników nie zaczynaj przygotowań! Deser można przygotować w jednym większym naczyniu lub poporcjować do pucharków!

Najpopularniejsze przepisy –>

https://aniagotuje.pl/przepis/tiramisu

https://domowe-wypieki.pl/przepisy/desery/684-tiramisu-klasyczne

Pamiętaj, żeby podczas podróży koniecznie spróbować ten smakowity deser – oczywiście, jeśli należysz do grona osób, które przepadają za kawowym posmakiem!

Dodaj komentarz